Historie

Hoe het allemaal begon...

Het begon allemaal op 28 januari 1972 toen kerkelijk centrum "De Fontein" feestelijk werd geopend. 
Eén van de openingsactiviteiten was een jeugdavond waar de Leeuwarder gospelgroep "The Gospeltrain" optrad. Die avond waar het enthousiasme ervan afspatte was voor een groep jongeren uit Dokkum aanleiding om hun eigen gospelgroep op te richten. Een maand later was deze groep "Joy for (the) People" een feit.

 

JfP 1972 fontein1972 - eerste officiële foto van JfP in de Fontein te Dokkum, waar het allemaal begon.

Dirigenten

In het begin bestond de groep uit meer dan tachtig leden en werd gedirigeerd door de heer W. van der Vange. Deze dirigeerde de groep niet erg lang, want na een paar maanden nam Sipco Soorsma 'tijdelijk' de dirigeerstok over, om hem 17,5 jaar later - in 1989 - pas weer neer te leggen. De muzikale leiding werd toen overgedragen aan Sjoek Nutma. Sjoek was geen onbekende: meer dan zes jaar maakte hij deel uit van het combo als bastrombonist. Sjoek stopte in februari 2000. In datzelfde jaar werd Albert Dam door de leden van JfP na een open sollicitatieprocedure als dirigent gekozen. In september 2001 heeft Albert het stokje overgedragen aan Wilco Kloosterman, die ruim acht jaar muzikaal leider van JfP bleef .

Van september 2009 tot maart 2018 stond JfP onder de bezielende leiding van Hans Jonker. Overigens maakten zowel Wilco als Hans beiden eerder onderdeel uit van het combo van Joy for People.

Na een periode van negen maanden onder leiding van Albertus de Jong en een ruim jaar onder leiding van Carola Tavenier-Bolk, werd midden in de coronatijd een nieuwe dirigent gevonden in Roelf Postma. Drie jaar later moest deze helaas noodgedwongen stoppen bij het koor. Vanaf mei 2023 heeft Paul Horjus het dirigeerstokje overgenomen.

Repertoire

Het repertoire werd drastisch gewijzigd nadat men het Amerikaanse koor "Renaissance" naar Dokkum haalde en zag hoe dit koor werkte. Door intensiever repeteren werd het peil van de groep omhoog gebracht. Men was in staat om een veel gevarieerder programma te brengen. Ook vandaag de dag bestaat het repertoire nog uit een scala aan muziekstijlen, van a capella tot stevig begeleid, en van ingetogen tot uitbundig. 

Duitsland

Een belangrijk optreden was er tijdens een jeugddienst op Ameland in 1976, daar werd namelijk contact gelegd met Kurt Steinseiffer en Pfarrer Engel uit het Duitse Bochum-Hiltrop. Deze nodigden JfP uit om een concert te komen geven in hun woonplaats. Dit concert vond plaats op 2 juli 1977 en vormde het begin van een lange rij optredens in Duitsland.

 

JfP 1977 Bochum JfP 1977 Bochum-2
1977 - Foto in de Bonifatiuskapel, vlak voor onze eerste Duitslandtrip naar Bochum

 

Via deze mensen werd ook het contact gelegd met de organisatoren van de Kirchentage. Meerdere malen was JfP op de Evangelischen Kirchentage en op de Katholische Kirchentage. De meest indrukwekkende was wel de Evangelischen Kirchentage (1989) in het verscheurde Berlijn, een paar maanden voordat de muur viel.

 

Kirchentage -1 Kirchentage 3

 

Na de omwenteling in Duitsland was het koor in 1990 in Laage, een plaatsje in de voormalige DDR waarmee de gereformeerde kerk van Dokkum al jaren contacten onderhoudt. Duitse concerten kenmerken zich allemaal door een enorm enthousiast publiek.

 

Duitsland 1Duitsland2
Duitsland3Duitsland4
Duitsland5Duitsland6

Programma's

Jaarlijks houd JfP zich bezig met het geven van kerstconcerten. Met het kerstprogramma 'Gods Gift' werd een totaal nieuwe weg ingeslagen. Aangezien de groep qua samenstelling en repertoire steeds moeilijker inpasbaar werd in de liturgie van een kerkdienst en er niet een geïntegreerd deel van uitmaakte, werd besloten avondvullende programma's te gaan brengen. Dit soort programma's sloegen bij jong en oud enorm goed aan, vooral door de musicalachtige vorm.

 

1982 10 jarig jubileum concert 1983 - Kerstconcert Denk aan de regenboog
1982 - Jubileumconcert in de Doelstien: 10 jaar JfP   1983 - Kerstconcert 'Denk aan de regenboog' in de Doelstien

 

Bovendien kon Joy for People op deze wijze beter vorm en inhoud geven aan de boodschap zoals zij die wil brengen. Behalve de inmiddels traditionele kerstconcerten werden ook themaprogramma's samengesteld zoals 'David en Goliath', 'Van het Donker naar Licht', 'Keerpunt Emmaüs', 'Jona', 'Terug naar Af' en 'Sporen'. 
Vanaf 2006 werden er diverse themaprogramma’s samengesteld met titels als 'Wie oren heeft...', ‘Neem de tijd’ en ‘Is God Online?’ Deze programma’s worden aan kerken aangeboden als alternatieve kerkdienst. Een dienst met een liturgie zoals de meeste kerken die kennen, maar volledig door Joy for People verzorgd. 

Hoogtepunten

Hoewel Joy for People bij elk optreden met veel enthousiasme op het podium staat, zijn er natuurlijk altijd optredens die als hoogtepunt worden beschouwd. We noemen hier een paar:

  • Joy for People vierde in 1997 haar 25-jarig bestaan en startte dit met een concerttour via de route van de Friese Elfstedentocht. Het openingsconcert, tevens presentatieconcert van de live CD Out of the Dark vond plaats in Dokkum en werd gepresenteerd door Petra Blokhuis, bekend van het EO-radioprogramma 'Licht op Jongerenkoren'.
  • In Juli 2000 heeft Joy for People samen met Jan Vayne een openluchtconcert gegeven in de Bonifatiuskapel te Dokkum. Dit was in het kader van Simmer 2000 (de grote Friezenreünie).
  • Sporthal de Doelstien in Dokkum was 20 april 2002 het decor voor een groots opgezet jubileumconcert ter ere van het 30-jarig bestaan van Joy for People o.l.v. Wilco Kloosterman. Als gast was Brassband de Bazuin uit Oenkerk o.l.v. Klaas van der Woude gevraagd om acte de présence te geven. Ook waren er oud-leden uitgenodigd om mee te werken aan het concert. Het reüniekoor telde ongeveer 75 zangers en zangeressen. Onder leiding van oud-dirigent Sipco Soorsma brachten zij een aantal nummers ten gehore. Na een aantal gezamenlijke nummers sloot het huidige koor het concert af met een gevarieerd programma.
  • Joy for People heeft in augustus 2003 haar medewerking verleend aan het Flevofestival. Dit vierdaagse gospelfestival, waar ruim tienduizend jongeren een aantal dagen van muziek lezingen, theater en sport komen genieten, vond plaats op het landgoed Velder te Liempde. Vele nationale en internationale zangers, zangeressen, bands en koren lieten van zich horen. Bekende groepen als Oslo Gospel Choir en Gospel Boulevard stonden ooit ook al eens op één van de vele podia.

flevo2 flevo3
2003 - JfP op het Flevo festival

 

  • In september 2006 werd Joy for People uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het AMiGo-Gospel Festival in Minden/Duitsland.
  • Vrijdag 22 september werd een concert gegeven in Herford, dit concert stond los van het festival. Hierna reisde JfP meteen door naar Minden waar zaterdag voor 1000 enthousiaste gospelliefhebbers een concert werd gegeven.
  • Gedurende het hele weekend werd er hard gerepeteerd door het Mass Choir en werden er zangworkshops gegeven door Rhonda Dorsey. Zondag werden onder begeleiding van de 11-koppige JfP-band 9 nummers uitgevoerd door 600 zangers en zangeressen! Tevens trad Joy for People hier samen met Rhonda Dorsey op voor 1500 toehoorders.

 

Minden1 Minden2 Minden3
2006 - JfP op het Amigo-Festival in Minden, Duitsland

 

35 jarig jubileum

Op 23 juni vierde Joy for People haar 35 jarig jubileum. Na een goedgevulde gospeldag met workshops waar een ieder zich voor op kon geven werd de dag afgesloten met een spetterend concert. Speciaal voor dit concert was Rhonda Dorsey - gospel en soul diva uit Amerika - uitgenodigd. Met meer dan 75 workshopleden en 1000 concertbezoekers kon Joy for People terug kijken op een succesvolle jubileumviering in de Bonifatiuskapel te Dokkum.

 

JfP 35 jaar jubileum1 JfP 35 jaar jubileum2 JfP 35 jaar jubileum3
2007 - JFP 35 jaar, Workshopdag, Concert Bonifatiuskapel Dokkum

 

November 2010

Joy for People staat in het voorprogramma van het beroemde Oslo Gospel Choir. Sporthal het Kalverdijkje is volledig uitverkocht. Gezamelijk werd het concert afgesloten met het zeer bekende en indrukwekkende 'Shine Your Light'.

De media was nadien zeer lovend over het optreden. Beelden ervan vindt u op onze allereerste DVD, die we nadien uitbrachten. Deze dvd bevat een concertregistratie, aangevuld met historisch en actueel beeldmateriaal, o.a. interviews met (oud) dirigenten, waarmee terug wordt gekeken op 40 jaar JfP.

 

 

45 jarig lustrum

In 2017 werd ter ere van het 45 jarig lustrum het programma "Be Inspired. The best story ever told” vertolkt. Het vertelt over het bewogen leven van Jezus in woord, beeld, en muziek. De schilderijen over het leven van Jezus van de hand van de bekende Dokkumer kunstenaar Jan Kooistra vormden het decor waartegen de gospelsongs van Joy for People uitgevoerd werden. Het lustrumprogramma werd  in eigen beheer uitgebracht en bestaat uit een groot aantal moderne arrangementen van eigen hand.